Israrlı Takip suçu Türk Ceza Kanunun 123/A maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;

‘Israrlı bir şekilde; fıziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.

Suçun;

a) Çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi,

b) Mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması,

c) Hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi hâlinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(3) Bu maddede düzenlenen suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.’

Bu suçun oluşması için bir kişiyi ısrarlı bir şekilde takip etme ve çeşitli yollarla temas kurmaya çalışma eyleminin gerçekleştirilmesi, bu eylemin karşı taraf üzerinde ciddi bir huzursuzluk ya da güvenliğinden endişe duymasına sebebiyet verecek şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Dolayısıyla temas kurmaya çalışılmaması veya eylemin ciddi bir huzursuzluk ya da endişe yaratmaması halinde söz konusu suç oluşmayacaktır. Yaratılan huzursuzluğun ciddi olup olmadığı her somut olaya göre irdelenecektir. Örneğin eski sevgilisi veya eski eşinin kapısının önünde birden fazla kere uzunca bekleyip, eski eşi veya eski sevgilisi geldiğinde onunla kapıda tartışması sonucunda ciddi bir huzursuzluk oluşması söz konusudur.

Temas kurmaya çalışmak bir kişi ile iletişime geçebilmek için eylemde bulunmayı ifade etmektedir. Temas kurma fiziki olarak yapılabileceği gibi iletişim araçları ve internet ile de yapılabilmektedir.

Kanuni düzenlemeye göre ısrarın oluştuğunun tespiti açısından en önemli kriter mağdurun rahatsızlığını faile bildirmesine rağmen failin rahatsız edici davranışlarına devam edip etmediğidir. Mağdur uyarmasına rağmen fail rahatsız edici davranışlarına devam ediyorsa ısrarlı takip suçu gerçekleşmiş olur. Bu suç tipinde TCK m. 43 zincirleme suç hükümlerinin uygulanarak cezada artırım yapılması mümkün değildir.

ŞİKAYET SÜRESİ VE UZLAŞTIRMA

Israrlı takip suçu şikayete tabi suçlardandır. Soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi mağdurun şikayetine bağlıdır. Mağdur fail ve fiili öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde şikayette bulunmalıdır. Bu suç uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardan değildir. İzmir ceza avukatı – Ceza davası

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir