Şantaj Suçu - Şantaj Suçunun Cezası - İzmir Ceza Avukatı

ŞANTAJ SUÇU NEDİR ? 

Şantaj suçu Türk Ceza Kanunu m.107’de düzenlenmiştir. Buna göre; (şantaj suçu ve cezası, İzmir ceza avukat, İzmir avukat, en iyi ceza avukatı)

          ”Hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

           Kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulması halinde de birinci fıkraya göre cezaya hükmolunur.’’

Şantaj suçu kanunda iki farklı şekilde düzenlenmiştir. 

            1- Suçun ilk görünüş biçimi bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlamaktır. (şantaj suçu ve cezası, İzmir ceza avukat, İzmir avukat, en iyi ceza avukatı)

Bunun için de fail hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağını veya yapmayacağını söylemektedir. Bu hak ve yükümlülüğün de hukuk düzenlemesinden kaynaklanmış olması gerekmektedir. Dolayısıyla hukuk düzeni faile bir hak tanımamış veya bir yükümlülük yüklememiş olup fail bu yolla karşı tarafı inandırarak çıkar elde etmiş ise oluşan suç dolandırıcılık suçu olacaktır. Hırsızlık yapıldığını gören bir kişinin, kendisine belli bir miktarda para verilmezse polise ihbar edeceğini söylemesi, bir kimsenin çalıştığı yerde terfi almaması halinde şirket içinde dönen yolsuzlukları anlatacağını söylemesi şantaj suçuna örnek verilebilir.

Mağdurun yerine getirmesi istenen davranış kanunun onayladığı bir davranış ise veya kişinin haklı olan bir çıkarı elde etmek için hak ve yükümlülüğünü söylemesi şantaj suçunu oluşturmaz. Örneğin borcunun ödenmemesi halinde kişiyi dava edeceği veya icra takibi başlatacağının söylenmesi. (şantaj suçu ve cezası, İzmir ceza avukat, İzmir avukat, en iyi ceza avukatı)

Suçun tamamlanması için failin istediğinin yapılmış olması veya çıkar sağlanması şart değildir. Mağdurun belli bir davranışı gerçekleştirmeye ya da haksız çıkar sağlanmaya zorlanmış olması halinde suç tamamlanmış olur.

          2- Şantaj suçunun ikinci görünüş biçiminde fail kendisine veya bir başkasına yarar sağlamak için bir kişinin şeref ve saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususları açıklayacağı tehdidinde bulunmaktadır.

          Burada açıklanacak hususlar gerçek olabileceği gibi uydurma da olabilir. Açıklanacağı veya isnat edileceği söylenen şeyler mağdurun iradesini zorlamaya elverişli olmalıdır. Örneğin gizli çekilen cinsel ilişki görüntülerinin sızdırılması tehdidiyle mağdurdan para istenmesi.

ŞİKAYET SÜRESİ, ZAMANAŞIMI VE UZLAŞMA

Şantaj suçu şikayete tabi suçlardan değildir. Suçun işlendiği herhangi bir şekilde tespit edildiği takdirde savcılık tarafından soruşturma başlatılmalıdır. Dolayla bu suçta bir şikayet süresi de yoktur.

Suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Suçun işlenmesinden itibaren 8 yıl geçtikten sonra dava zamanaşımı süresi dolacak ve suç ile ilgili soruşturma yapılamayacaktır. (şantaj suçu ve cezası, İzmir ceza avukat, İzmir avukat, en iyi ceza avukatı)

Şantaj suçu uzlaşma kapsamında da değildir. Bu nedenle soruşturmaya uzlaştırmacı  atanamaz.

TEHDİT SUÇU İLE ŞANTAJ SUÇU ARASINDAKİ FARKLAR

Şantaj suçu tehdit suçunun özel bir görünüş biçimidir. Tehdit suçunda ileride gerçekleştirileceği bildirilen bir haksız saldırı ile korkutma söz konusudur. Şantaj suçunda ise  zor durumda bulunan mağdurun bu durumu tehdit konusu yapılarak belli bir davranışa zorlanmakta veya ondan çıkar sağlanmaktadır. Şantaj suçunda fail hakkı veya yükümlü olduğu bir şeyi elinde koz olarak tutar ve mağduru belirli bir davranışa zorla iken Tehdit suçunda ileride gerçekleştirileceği bildirilen bir saldırı söz konusudur.

HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİYE BIRAKILMASI (HAGB) , ERTELEME VE ADLİ PARA CEZASINA ÇEVİRME 

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması; hakkında cezaya hükmedilen sanığın belirli şartlar altında ve bu şartlara uyması koşuluyla hükmolunan cezanın bir sonuç doğurmamasıdır. Bu suç tipinde kamu davası açıldıktan sonra yapılan yargılama sonucunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.

Erteleme; yapılan yargılama sonucunda belirlenen cezanın cezaevinde infaz edilmesinden şartlı olarak vazgeçilmesi olarak tanımlanabilir. Bu suç tipinde de mahkemece verilen ceza ertelenebilmektedir.

Adli para cezası; tek başına veya hapis cezası ile birlikte verilebilen ve ödenmediğinde hapis cezasına çevrilebilen bir yaptırım türüdür. Şantaj suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir.

Olası mağduriyetlerin önüne geçmek için İzmir ceza avukatı, İzmir de ceza davasına bakan avukat olarak olarak bizimle irtibata geçebilirsiniz. (şantaj suçu ve cezası, İzmir ceza avukat, İzmir avukat, en iyi ceza avukatı)

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir